Un pacient cu astmul bine controlat poate avea o calitate a vieții similară cu cea a unui om sănătos.

Astm bronșic | Ce este astmul

Astmul bronșic este o afecțiune cronică a căilor respiratorii. Are o evoluție lentă, de lungă durată și se caracterizează printr-o alternare între crize de astm și perioade silențioase când intensitatea simptomelor scade.

Odată cu prima manifestare a bolii, astmul bronșic are o evoluție cronică. Inflamația este prezentă permanent în bronhii, dar este resimțită de persoana care trăiește cu astm numai în timpul crizelor.

Cum se manifestă astmul

astm bronsic

Între crize, pacientul se poate simți bine sau poate avea o greutate în respirație la efort.

Astmul poate fi împărțit în grade diferite de severitate. Atunci când astmul este ușor, se poate manifesta prin crize rare, de mică intensitate și care pot trece de la sine.

Dacă boala este mai severă, crizele pot apărea mai frecvent, chiar zilnic sau în timpul nopții. Când astmul este mai sever, persoana care trăiește cu boala nu se simte bine nici între crize, acuzând oboseală la eforturi din ce în ce mai mici, șuierat permanent în piept, tuse.

Un pacient diagnosticat cu astm are căile respiratorii deja inflamate, sensibile și foarte reactive. Astfel, când pacientul intră în contact cu particule iritante sau factori declanșatori de diferite categorii, căile respiratorii se îngustează pentru că mușchii care învelesc bronhiile se contractă și cantitatea de mucus secretată este din ce în ce mai mare.

Simptomele astmului se intensifică, pacientul are senzația că nu poate expira aerul din plămâni și implicit se instalează și starea de panică. Este esențial ca pacientul să intervină în cel mai scurt timp prin administrarea tratamentului de criză.

Dacă este o persoană care se confruntă pentru prima oară cu o criză, atunci trebuie să meargă de urgență la spital sau să sune la 112.

Dacă este deja pacient diagnosticat, trebuie să apeleze la medicația de urgență care îi va dilata căile respiratorii și îl va ajuta să respire normal, iar dacă tratamentul nu funcționează, să sune la 112 sau să meargă la spital.

Link Extern

Extern Link PopUp Content